Забезпечити досягнення закладених у методиці стимулюючого тарифоутворення показників функціонування мереж, як, зокрема, тривалості перерв в електропостачанні, можливо лише за умови безприбуткової роботи тривалий час, вважає генеральний директор АТ "Вінницяобленерго" Андрій Поліщук.

"Так, ми готові, ми подали заявку на отримання RAB-тарифів. Ця ставка може нас влаштовувати або не влаштовувати, але вона вже прийнята. Звичайно, необхідно більше коштів, щоб досягти закладених у методології показників. У нашому випадку власники зможуть отримувати якусь частину прибутку, починаючи тільки, приблизно, з 2028 року", – сказав Поліщук в коментарі "Інтерфакс" в ході Energy Talk Show Electricity Market, організованому Energy Club в четвер.

"Правильно це чи ні? Напевно, неправильно. Інтереси власників не враховані при затвердженні методики", – зазначив він.

У той же час, за його словами, ставка на стару базу активів дуже низька.

"Це на нову базу 16,74% прибутковість, але її ж звідкись треба взяти? А на стару - дуже низька ставка", - підкреслив Поліщук.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Він уточнив, що за підрахунками компанії Deloitte, необхідний обленерго обсяг інвестицій в модернізацію становить 14,5 млрд грн на 13 років.

При цьому він зазначив, що впровадження RAB-тарифів вкрай необхідний захід, без якого ми просто поховаємо наші мережі, побудовані ще в радянські часи.

За словами Поліщука, компанія знаходиться в пошуку інвесторів, готових вкладати в цей напрямок.

Але він також звернув увагу, що вимога регулятора використовувати при модернізації продукцію вітчизняної промисловості може призвести до дефіциту або відсутності необхідного обладнання через недостатність потужностей українських виробників або взагалі відсутності відповідного виробництва.

За підрахунками Deloitte, в такому випадку власники компанії почнуть отримувати якийсь прибуток не раніше 2028 року.

Щоб досягти показників акціонери повинні погодитися на 100%-е реінвестування прибутку на тривалий час, в перші три роки точно може бути тільки реінвестиція.

При цьому завжди існує ризик, що, наприклад, ставка може бути знижена, а штрафи можуть бути завищені.