Кабмін вирішив внести новинку до проекту держбюджету на 2025 рік – премії для суддів першої інстанції. Згідно з новим законопроектом, судді місцевих судів зможуть отримувати премії у розмірі до 40% від окладу, які виплачуватимуть щокварталу.

Ці премії будуть розраховані на основі результатів їхньої роботи, а правила преміювання затвердить Вища рада правосуддя. Про це повідомила Судово-юридична газета.

Цікаво, що виплату премій суддям раніше взагалі не було передбачено законодавством. Закон про судоустрій навіть забороняє додавати додаткові елементи до їхньої зарплати.

Суд / фото: Facebook
Суд / фото: Facebook

За законом, суддівська винагорода складається лише з окладу та доплат за стаж, адміністративні посади, наукові ступені та доступ до державної таємниці. Проте Кабмін намагається обійти ці обмеження через держбюджет, як це робив і раніше з розрахунком окладів.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Суддя у місцевому суді зараз отримує близько 63 тисяч гривень на місяць – це менше, ніж у деяких органах, наприклад, НАЗК. Але навіть якщо додати премії, виникне питання: де взяти гроші на це?

Пенсія, фото з Главком
Пенсія, фото з Главком

Бюджет судової системи на 2025 рік збільшили лише на 1 мільярд гривень, що практично нічого не змінює, особливо з урахуванням запланованого набору нових співробітників.

Крім того, як премії узгоджуватимуться із законом про судоустрій, який чітко говорить, що всі елементи суддівської винагороди встановлюються лише цим законом, а не іншими? І хто вирішуватиме, хто заслуговує на премію, а хто ні? Це може створити ґрунт для нових суперечок у судах.

Нагадаємо, пенсії можуть зменшитися: люди недоотримують тисячі гривень

Раніше ми писали про те, що львівський суддя Михайло Романюк витратив 54 мільйони гривень на віллу та сотні тисяч доларів на її реставрацію

Крім того, Знай.ua повідомляв, батьки намагаються відсудити ембріони після смерті сина.