В Україні існують чіткі правила, які визначають, коли і які види транспорту можна керувати в залежності від віку. Ці обмеження розроблені для підвищення безпеки на дорогах та забезпечення відповідності водіїв їхнім фізичним і психологічним можливостям.

Головний сервісний центр МВС розповів, що ці норми допомагають зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод і забезпечити безпеку всіх учасників дорожнього руху.

Сервісний центр МВС. Фото Facebook
Сервісний центр МВС. Фото Facebook

Ось як це працює в Україні:

З 16 років – молоді люди можуть почати навчання для отримання водійських прав на мотоцикли і скутери, які відносяться до категорій "А" та "А1". Однак, хоча навчання можна розпочати у віці 16 років, іспит з теорії можна складати тільки з 18 років.

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа
Показати ще

З 18 років – настає можливість отримати права на водіння легкових автомобілів (категорія "В"), а також невеликих вантажівок з максимальною масою до 7,5 тонн (категорія "С"). Цей вік дозволяє молодим людям більше вільно рухатися на дорогах і управляти автомобілями, що є важливим етапом у їхній незалежності.

Водіїв можуть позбавити подійських прав за станом здоров'я
Водіїв можуть позбавити подійських прав за станом здоров'я

З 19 років – відкривається можливість керувати транспортними засобами з важкими причепами. Це включає легкові автомобілі з причепами понад 750 кг (категорія "ВЕ") та вантажівки з причепами (категорія "СЕ"). Дозвіл на такі транспортні засоби вимагає більшого досвіду та відповідальності, адже керування ними є більш складним.

З 21 року – в Україні можна отримати права на водіння автобусів та маршруток (категорія "D"), що дозволяє перевозити понад 8 пасажирів. Це правило забезпечує, що особи, які керують великими транспортними засобами, мають достатній досвід і зрілість, щоб ефективно і безпечно справлятися зі складними ситуаціями на дорозі.

Нагадаємо, хамелеон на колесах: BMW втілить у життя мрію мільйонів водіїв, у чому "фішка"

Раніше ми писали про те, що для пасажирів автобусів та авто змінилися правила поїздок

Крім того, Знай.ua повідомляв, "99% затриманих працівниками ТЦК - це...": у Раді розкрили подробиці масової "бусифікації"