У Вінниці у четвер 10 жовтня стартує виставка "Фактор свободи" від інституту національної пам'яті. Експозиція, створена Українським інститутом національної пам’яті, буде доступна для вінничан з 12:00 на майдані Незалежності. Експозиція розповідатиме про трьох видатних українців, чиїми іменами називали цілий народ: Мазепу, Петлюру та Бандеру. Саме у 2019 році співпало три ювілеї – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери.

Співавтор виставки, Володимир В'ятрович, розповів:

"Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями. З вуст прихильників і ворогів ці імена звучали однаково пристрасно, перші вкладали в них захоплення і гордість, а другі – страх і ненависть. Вони досі так звучать. Свободолюбність, завзятість, незламність в українцях досі означують як мазепинське, петлюрівське, бандерівське. Ця виставка показує і людський, і символічний вимір цих людей. У цій виставці ідеться не тільки про Мазепу, Петлюру, Бандеру, як про звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про ціле середовище, яке було сформоване довкола них, їхніх послідовників, яких називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями".

Автори виставки спробували уявити, як могли виглядати профілі у соцмережах видатних історичних постатей, про що розповіла б гугл-мапа та кого б вони зафрендили.

За даними Знай.ua, у Вінниці відбудеться низка заходів присвячених Дню захисника та святу Покрови

Як передавав Знай.ua, Український інститут національної пам'яті проводив цікаву акцію популяризації історії країни.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Крім того, Знай.ua писав про таємниці ставки "Вервольф": який сюрприз залишив Гітлер.