У селі Оксанівка на Вінниччині відкрили пам’ятник річковій дністровській мідії. Незвичайний меморіал встановили, щоб нагадати, що саме мідії врятували селян під час повоєнного голоду 1946-47 років.

Як зазначив Укрінформ “пам’ятник у вигляді напіврозкритої білої мушлі, всередині якої, як в утробі матері ховається малятко, виготовили з місцевого ямпільського пісковику молоді скульптори зі Львова. Місцеві підприємці допомогли з матеріалами та технікою для встановлення скульптури на центральній площі села. На пам’ятнику міститься напис: "Згадай, як зійшли дари дністрових вод" та вказані роки голодомору – 1946-1947”.

Місцева краєзнавчиня, Галина Собко, розповідає:

"Це була спільна ініціатива громадських діячів села і районної влади – встановити пам’ятник річковій мідії, яка рятувала життя місцевих селян під час голодомору 1946-1947 років. Часто це було чи не єдиним джерелом їжі, доступним людям. Тому й вирішили встановити пам’ятник, як подяку річці і молюску-рятівнику".

Під час фестивалю "Дністрові передзвони" пам'ятник відкрила найстарша мешканка села, 93-річна Ольга Харевська та на наймолодша дитина вихідців із Оксанівки.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Дійсно, у той період саме завдяки річковим мідіям з Дністра люди і вижили. І не лише з Оксанівки, яка тоді називалася Флиминдою. А й із сіл, які розташовані поряд. І навіть мешканцям сусіднього міста Умань", - розповідає Галина Собко.

Нагадаємо, Знай.ua розповідав, що львівські вандали познущалися над пам'яттю українців.

Як повідомляв Знай.ua, в Україні покажуть історичний фільм "Ціна правди" про історію молодої валлійського журналіста Гарета Джонса.

Знай.ua також писав про те, що у Донецькому університеті увіковічнили Василя Стуса.