Вже незабаром, 3 листопада Донецький національний університет імені Василя Стуса відзначатиме п’ятиріччя свого переміщення до Вінниці. Попри те, що левова частина студентів та педагогів все-таки залишилися в окупованому Донецьку до Вінниці виш "переїхав людьми".

Проблеми з гуртожитками та недобір студентів для “стусівського” університету не перепона задати конкуренцію не тільки вінницьким навчальним закладам, але й вишам у всій центральній Україні.

Студенти, які переїхали у Вінницю разом з вишем розповіли, як їм живеться в новому місті та чи встигли вони все до нього прикипіти та називати рідним, пережає "vezha".

Андрій Оленін, 24 роки, Макіївка

Нині вінницький журналіст, випускник історичного факультету ДонНУ. Він переїхав до Вінниці разом зі своїм університетом у жовтні 2014 року.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Особисто для мене проросійські речі розпочались на початку березня 2014 року. Але було й таке, що ти приходиш на футбол, а там люди запитують – як “Зеніт” зіграв? Для чого мені “Зеніт”, якщо це російська команда?", - розповів хлопець.

Андрій пригадав, що переїзд університету планувався після літньої сесії 2014 року. Тоді всім студентам її напрочуд швидко закрили.

" Пізніше нам почали дзвонити з університету та запитувати “Ви з нами, чи ні?”. Було важко ідентифікувати, чи це вже “проросійський” виш, чи український. Ми відповідали “Так, ми залишаємося з вами”, але ми не знали, чи це буде Україна, Росія чи ДНР", - відмітив Андрій.

Через деякий час юнак дізнався, що виш переїжджає до Вінниці. Всі головні атрибути були винесені, університет виїхав людьми, нематеріальними речами. Стіни, база, лабораторії – все залишилося там.

Напередодні переїзду до Вінниці до юнака прийшли чотири терористи, вибили двері та забрали його. Він місяць провів на кордоні з Росією в угрупованні “Соколина сотня”.

"Пізніше мене знайшов мій дядько і разом з дідусем вони приїхали за мною, заплатили гроші і забрали мне звідти. Мене вивозили якимись полями, тоді ще як таких блокпостів не було. Я дуже боявся, мене могли б знову забрати. Ми виїхали на село Червоних Партизан, де стояв криворізький батальйон, і я дуже зрадів, коли побачив український прапор", - розповів хлопець.

Ксенія Григалашвілі, 18 років, Макіївка

Зараз Ксенія навчається на другому курсі новоствореного факультету Інноваційних прикладних технологій, на кафедрі журналістики ДонНУ. Ця дівчина одна з небагатьох, яка минулого року спеціально приїхала з Донбасу до Вінниці аби вступити до Донецького університету.

"Я з сьомого класу хотіла бути журналісткою та вступити саме в Донецький університет, тоді він займав високі місця у рейтингу. Коли почалися військові дії, ми всі чекали що щось зміниться, але так не сталося. Я вирішила не зраджувати принципам та все-таки поступити в Донецький, але вже у Вінниці", - розповідає дівчина.

Студентка розповіла, що цього року була в Донецькому університеті, який знаходиться на окупованій території. Там тих викладачів, які переїхали до Вінниці, вважають зрадниками. Але дівчина зазначила, що всі розуміють, що немає ніякого майбутнього з дипломом ДНР.

"До переїзду я навіть не знала, що тут є найбільший фонтан в Україні. Мені місто сподобалося, спершу я вважала, що Вінниця – це велике місто. Зараз я думаю, що це дуже стабільне та комфортне місто для проживання. Порівнюючи з теперішнім Донецьком, у Вінниці є дуже багато можливостей для студентів, різні центри, які допомагають розвиватися та виходити на інший рівень", - зазначила студентка.

Нагадаємо, Мона Ліза зникне? З кращим шедевром Да Вінчі сталося непоправне, світ втрачає Джоконду

Як повідомляв раніше Знай.uа, франківськ повернеться в Льодовиковий період: українцям влаштують потужне шоу в серці Прикарпаття

Також Знай.uа писав про те, що чотиринога жінка "зламала мозок" сотням людей: ненароджений сіамський близнюк або дивний набір органів.