Компанія Netflix зняла фільм про уродженця Вінничини Івана Дем'янюка.

Чоловіка судили понад 30 років, в трьох різних країнах за злочини проти людства. В усіх трьх країнах були різні версії та докази злочинів, але й по сьогодні ця історія залишається заплутаною та переповнена загадками.

Фільм на екрани вийде 4 листопада під назвою "The Devil Next Door" (Диявол по сусідству). В ньому йтиметься про американця Джона (Івана) Дем'янюка.

Іван Дем'янюк народився у Вінницькій області. Він пережив голодомор і в 1941 році чоловіка призвали на службу до Червоної армії, вже за рік він отримав поранення в боях за Крим і потрапив до німецького полону. Історики вважають, що після того, як Іван потрапив до табору для військовополонених в Холмі, він став добровільним помічником Вермахту.

Вже в 1975 році член Компартії США та редактор газети Ukrainian News Майкл Ганусяк передав американській владі список імен українських мігрантів, які співпрацювали з нацистами. Вважають, що список було складено спецслужбами СРСР, серед інших імен був і Дем'янюк. В якості доказу до списку було додано посвідчення, яке чоловікові начебто видали в навчальному таборі СС Травники. В цьому таборі навчали майбутніх охоронців концтаборів.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Пізніше вцілілі в концтабонрах ніби впізнали Дем'янюка по фото, у нього було прізвисько "Іван Грозний". Відомо, що "Грозний" був причетний до керування двигунами, які нагнітали вуглекислий газ до камер смерті, а також говорять, що він був запеклим садистом: шмагав ув'язнених батогами, ламав їм руки та ноги, відрізав вуха та носи.

В Ізраїлі почалися судові процеси, де намагалися довести, що Дем'янюк та "Іван Грозний" це одна людина. Головним доказом вважали посвідчення з Травників. Захист наголошував, що документ підробили радянські спецслужби. Проте, запрошені експерти підтвердили справжність посвідчення.

Сам Дем'янюк запевняв, що з 1942-го по 1944 рік перебував у таборі для військовополонених в Холмі, а потім був переведений до Австрії. Там приєднався до Української національної армії, а потім перейшов до Російської визвольної армії генерала Власова. Дем'янюк стверджував, що разом з "власовцями" здався в полон американцям.

Суд визнав чоловіка винним, і в квітні 1988 року його засудили до смертної кари через повішення. Обвинуваченого ув’язнили в одиночній камері, де він очікував смертної кари п'ять років.

У 1993 році Верховний суд Ізраїлю скасував попередній вирок і вирішив звільнити підозрюваного. Через те, що коли розпався СРСР у Росії розсекретили протоколи допитів охоронців концтабору в Треблінці. В двох десятках свідчень йшлося про те, що "Іван Грозний" мав прізвище Марченко.

В 1993 році в США Дем'янюка визнали жертвою шахрайства.

Але звинувачення на цьому не закінчились. В США на Дем'янюка подали позов про позбавлення громадянства. Цього разу Дем'янюка звинувачували в службі в Собіборі, Майданеку та Флоссенбурзі, а також у співучасті у вбивстві двох мільйонів євреїв.

Його позбавили громадянства вдруге і наказали виїхати до Польщі, Німеччини або України. Чоловік на Батьківщину категорично не хотів повертатися, стверджуючи, що тут йому загрожують тортури.

Судові процеси тривали роками, зрештою, 2009 року його доправили в Німеччину, де його одразу відправили до в'язниці.

В підсумку, в 2011 році Дем'янюка визнали винним у смерті 27 900 євреїв.

Під час розслідування знайшли посвідчення з Травників та наказах СС, де фігурувало ім'я Дем'янюка.

В Німеччині, це був перший випадко, коли засудили людину за злочини проти ув'язнених.

Суд призначив п'ять років в'язниці, але вирок так і не набув чинності. Іван Дем’янюк помер в будинку для літніх людей в березні 2012 року, не дочекавшись апеляції. За законом Німеччини, він помер безневинним.

Нагадаємо, у Дніпрі співробітники СІЗО розправилися з онкохворою ув'язненою: "Це помста"

Як повідомляв раніше Знай.ua, небезпечний злочинець втік з колонії, українців терміново попередили: як він виглядає і куди звертатися

Також Знай.ua писав про те, що хотів скоїти кривавий самосуд: п'яний пенсіонер підняв на вуха всю Україну